Το θέατρο Σκιών στον κόσμο

του Τζώννη Κ. (Γ’1)

εικονογράφηση Μάριος Λ. (Β’2)

Το θέατρο Σκιών είναι μία τέχνη που κουνάς μια πλαστική φιγούρα από τα χέρια και τα πόδια, τα οποία είναι καρφωμένα πάνω σε ξυλαράκια. Όλο αυτό παίζεται πίσω από ένα άσπρο πανί και ρίχνουν φως με έναν προβολέα, για να δημιουργηθεί σκιά.

Η ιστορία για το πως γεννήθηκε το θέατρο Σκιών είναι η εξής: Όταν στην Κίνα ζούσε ο βασιλιάς Βου-Τι, λίγο καιρό πριν είχε χάσει τη γυναίκα του και ένας μάγος του έκανε τη σκιά της για να τον παρηγορήσει.

Αλλά και εμείς στην Ελλάδα έχουμε τον Καραγκιόζη και την παρέα του! Όλοι θα τον ξέρετε, αλλά θα πω την ιστορία για αυτούς που δεν την γνωρίζουν. Κάποτε, σε μια πολιτεία, ο Καραγκιόζης ήταν ένας πολύ φτωχός εργάτης, που είχε οικογένεια και έπρεπε να την θρέψει. Αλλά είχε έναν πολύ καλό φίλο που του έδινε φαΐ και νερό. Όταν δούλευε σε μια οικοδομή του παλατιού, έλεγε αστεία. Έτσι δεν προχωρούσε το έργο και ο Βεζίρης θύμωσε και του πήρε το κεφάλι. Όμως ο πολύ καλός του φίλος, ο Χατζηαβάτης, έφτιαξε τον Καραγκιόζη σε φιγούρα, για να τον θυμούνται όλοι. Και έτσι ο Καραγκιόζης είναι μέχρι σήμερα γνωστός!

Εγώ από μωρό τον έβλεπα και γελούσα. Ένας απ’ τους ήρωες είναι και ο μπαρμπα-Γιώργος, που ήταν θείος του Καραγκιόζη και μιλά βλάχικα.

Μου αρέσει πάρα πολύ το θέατρο Σκιών και θέλω να μείνει παράδοση για πάντα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.