Τα ζώα σε έχουν ανάγκη

της Νάνσυς Κ. (Δ’1)

εικονογράφηση Κωνσταντίνα Κ. (Β’2)

όπως είναι γνωστό πλέον σε όλους μας, τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολλά είδη ζωών υπό την απειλή της εξαφάνισης. έχουν κηρυχθεί από διάφορες παγκόσμιες οργανώσεις για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, ως προστατευόμενα.

Βασική αιτία αυτού του κίνδυνου στον οποίο έχουν βρεθεί πολλά ζώα είναι η λάθος παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και η άπληστη εκμετάλλευση του. όσο ο άνθρωπος, με το πέρασμα των χρονών, επιβαλλόταν στο περιβάλλον, τόσο μειωνόταν και ο σεβασμός του προς αυτό.

Ποια είναι όμως κάποια από τα είδη ζωών προς εξαφάνιση στη χωρά μας άλλα και στον πλανήτη γενικότερα;

Είδη ζωών υπό την απειλή της εξαφάνισης στην Ελλάδα

Καφέ αρκούδα

Το φυσικό τους περιβάλλον μειώνεται είτε εξαιτίας της επέκτασης του ανθρώπου σε αυτό και του παράνομου κυνηγίου, είτε εξαιτίας φυσικών καταστροφών με αποτέλεσμα τη μείωση του βιοτόπου της. υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή έχουν μείνει περίπου 150 καφέ αρκούδες στα βουνά της Ροδόπης και της Πίνδου. είναι σοκαριστικο αν σκεφτεί κάνεις πως η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% περίπου του πληθυσμού τους σε όλη τη νοτιά και δυτική Ευρώπη. σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη εξαφανιστεί.

Βιδρα

Το ζωάκι αυτό ζει σε όχθες ποταμών και λιμνών, μονό σε σημεία που τα νερά είναι πολύ καθαρά. τρέφεται κυρίως με ψάρια και γεννάει δυο με τρία μικρά το χρόνο. προστατεύεται αυστηρά γιατί θεωρείται δείκτης υγείας των ορεινών υδάτων. ζει κυρίως στην κεντρική Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στην Κέρκυρα και την Εύβοια.

Κόκκινο ελάφι

Το πανέμορφο κόκκινο ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της χωράς μας. κάποτε ζούσε στα δάση ολόκληρης σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας. δυστυχώς ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά και τώρα πια ο μεγαλύτερος πληθυσμός βρίσκεται στην Πάρνηθα και κάποιοι μικρότεροι στη Ροδόπη και στα πραμαντα της ηπείρου. μεγαλύτερη απειλή για το κόκκινο ελάφι είναι το λαθραίο κυνήγι καθώς και η επέκταση των οικισμών και η εντατικοποίηση της γεωργίας.

Δελφίνι

Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν τέσσερα είδη δελφινιών και η υγεία τους είναι αυτή που αποδεικνύει και την υγεία των θαλασσών μας. ο κίνδυνος εξαφάνισης ενός από τα πολυτιμότερα θηλαστικά του πλανήτη γίνεται όλο και πιο έντονος εξαιτίας πολλών παραγόντων. η πετρελαϊκή ρύπανση, η υπεραλιεια που προκαλεί την έλλειψή της τροφής τους, η πανενοχληση από σκάφη αναψυχής. επιπλέον, οι στρατιωτικές ασκήσεις με τη χρήση σόναρ άλλα και η εσκεμμένη θανάτωση τους είναι κάποιοι από αυτούς.

Θαλάσσια χελώνα

Η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα αγαπάει πολύ την Ελλάδα και τις αμμώδεις παράλιες της στις οποίες βγαίνει για να γεννήσει. δυστυχώς μονό ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει, να ενηλικιωθεί και να επιστρέψει τριάντα χρονιά μετά να γεννήσει εκεί που γεννήθηκε. οι βασικότερες απειλές για την καρέτα-καρέτα είναι η καταστροφή του του βιοτόπου της λόγω της τουριστικής εκμετάλλευσης, η κλιματική αλλαγή, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα, η σκόπιμη θανάτωση τους, τα σκουπίδια στη θάλασσα.

Τσακάλι

Το τσακάλι είναι ζώο μονογαμικό και θεωρείται καθαριστής γιατί είναι παμφάγο και τρώει τρωκτικά, οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια. στην Ελλάδα τα τσακάλια είναι πλέον γύρω στα 1500 σε αριθμό και ζουν κυρίως στον Έβρο, την κεντρική Μακεδονία, τη Χαλκιδική,τη Φωκίδα και την Πελοπόννησο. από νησιά τα συναντάμε μονό στη Σάμο. το είδος του το απειλεί η αποξήρανση των υγρότοπων και γενικότερα η απειλή προς το σπίτι του,το οποίο είναι περιοχές χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου.

Φώκια μονάχους μονάχους

Η πανέμορφη αυτή φώκια γεννάει συνήθως ανά ένα με δυο χρονιά ένα μικρο. ένας μικρός πληθυσμός που έχει απομείνει ζει στην Ελλάδα και γίνονται τεράστιες προσπάθειες για τη διάσωση της. απειλείται από την υπεραλιεια και κατά συνέπεια τη μείωση της τροφής της. ακόμα, από την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας και τη θαλάσσια ρύπανση.

Αργυροπελεκανος

Η μικρή Πρέσπα αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό για τους αργυροπελεκανους παγκοσμίως. κάποιοι λιγότεροι ζουν στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και τον Αμβρακικό. παλιότερα τους συναντούσες σε ολόκληρη σχεδόν τη χωρά κατά τις δεκαετίες όμως του ’60 και του ’70 κυνηγήθηκαν αλύπητα. το είδος προστατεύεται πλέον βάσει νομού. μεγάλη απειλή για τον αργυροπελεκανο, πέρα από το κυνήγι, αποτελούν και οι ανεμογεννήτριες πάνω στις κορυφογραμμές καθώς και τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Είδη ζωών υπό την απειλή της εξαφάνισης παγκοσμίως

Ελέφαντας

Ο ελέφαντας -ο ασιατικός και ο αφρικάνικος- είναι ζώο υπό απειλή. στην Ασία απομονωμένοι πληθυσμοί ζουν σε τροπικά και υποτροπικά δάση και στην υποσακχαρια Αφρική σε δάση και σαβάνες. το επιβλητικό αυτό πλάσμα λειτουργεί σαν κηπουρός. τρώει εκατοντάδες κιλά φυτών κάθε μέρα, ανοίγοντας χώρο στο πυκνό τροπικό δάσος και δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για εκατοντάδες άλλα είδη ζωών. ο σημαντικότερος λόγος για την δραματική μείωση του αριθμού των ελεφάντων είναι η μείωση του φυσικού τους περιβάλλοντος λόγω καλλιέργειας και οικισμών. επιπλέον, χιλιάδες σφαγιάζονται κάθε χρόνο για τους χαυλιόδοντες τους.

Ρινόκερος

Ζώα προϊστορικά και φυτοφάγα. είναι παρεξηγημένα ως ευέξαπτα άλλα η αλήθεια είναι πως πολλές φορές επιτίθενται σε άλλα ζώα επειδή η όραση τους είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν μπορούν να καταλάβουν αν πλησιάζει εχθρός. πάρα το βάρος τους είναι ταχύτατα ζώα. η κυριότερη αιτία για την μείωση ορισμένων ειδών ρινόκερου είναι το παράνομο εμπόριο για το κέρατο του. στη μαύρη αγορά η τιμή για το κέρατο ενός ρινόκερου είναι υψηλότερη από την τιμή του χρυσού!

Τίγρης

Η πανέμορφη τίγρης είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο στη γη. είναι ζώο μοναχικό και δεινός κολυμβητής. γεννάει δυο με τρία τιγράκια κάθε δυο χρονιά περίπου άλλα τα μισά από αυτά δεν καταφέρνουν να επιζήσουν.το 97% του πληθυσμού της τίγρης έχει αφανιστεί τα τελευταία εκατό χρονιά. περισσότερες ζουν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους σε ολόκληρο τον κόσμο απ’ ότι ελεύθερες! μεγάλο ρολό σε αυτό έπαιξε η αποψίλωσή των δασών και το παράνομο εμπόριο άγριων ζωών.

Πάντα

Τα γλυκύτατα πάντα είναι αρκουδάκια φυτοφάγα και εξαιρετικά στην αναρρίχηση δέντρων. μεταναστεύουν συχνά γιατί ψάχνουν μονίμως περιοχές οπού αφθονεί το μπαμπού που είναι και η κυρία τροφή τους. τα τελευταία χρονιά όμως τα δάση οπού ζουν μειώθηκαν είτε για τη διάνοιξη δρόμων είτε για την επέκταση της καλλιέργειας και την εκμετάλλευση της ξυλείας με αποτέλεσμα τα γιγάντια πάντα να απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της μείωσης του βιοτόπου τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.